пројекти

english srpski

 

Рестаурација последњег и јединог преосталог старог нишког трамваја

Postavljen: 07.03.10.

Последњи и једини преостали стари нишки трамвај је од изузетне важности са више аспеката. Он, на себи својствен начин, повезује историју света, Европе, Немачке (Аустро-Угарске), Србије и Ниша у двадесетом и двадесет првом веку. То је један од петнаест трамваја које је Ниш добио од стране Немачке на име репарације за Први светски рат. Трамваји су стигли у Ниш 31. децембра 1922. године.

По монографији Нишекспрес 1958-1978 и нишкој урбаној легенди, то су били половни трамваји из Берлина али се не зна ни марка ни тип (урбана легенда каже; то мора бити да је Сименс).

По књизи инг. Ненада Говедаровића Трамваји у Србији 1892-2008, то су били нови трамваји марке "HAWA" али се опет не наводи тип. 

Интензивном претрагом по интернету, није пронађен истоветан модел. Удружење је пронашло оригиналне путне налоге на којима пише да су трамваји марка и тип: Бергман а да је снага у Кс: 55 + 55. Обзиром на то да су поменути налози писани после више од двадесет година службе трамваја, врло је лако могуће да су неки подаци прескочени "јер се подразумевају" али је сада то непознаница.

По укидању саобраћаја 1958. године, нишки трамваји нису уништени већ је направљено уникатно ексклузивно насеље викендица од трамваја у Нишкој Бањи. Године 2007. општинске власти Нишке Бање проглашавају насеље од трамваја-викендица за ругло и уништавају све трамваје осим једног.

Последњи и једини преостали стари нишки трамвај се налази у компанији Ресор и чека да се прикупе средства за рестаурацију. 

Донатори

 

ledib

 

Овај пројекат је финансиран од стране Краљевине Данске, кроз Суседски програм а спроводи га LEDIB Програм.

Овај веб сајт не садржи и не представља званичан став LEDIB Програма. Иницијатори пројекта су одговорни за све информације које се могу наћи на овој веб презентацији.